Uit 't veld
logo  home

logo  winkel

logo  keramiek verkoop

logo  markten en beurzen

logo  natuur in de tuin

logo  planten verkoop

logo  contact

logo  links

logo  Raku verkoop

Verspreid door Nederland (en hier en daar in BelgiŽ en Duitsland) hangen inmiddels mijn vogelpotten, vleermuispotten en andere keramiek.
Soms word ik verrast door een leuke mail met foto hoe de nestpot hangt of wie er gebruik van maakt.
Altijd leuk en leerzaam om dit te ontvangen!
Foto's en ervaring met mijn producten blijven natuurlijk welkom.
Ingezonden foto's van nestpotten op locatie. Van links naar rechts: gierzwaluwpot bij Bas de Wolff in Noordwijk, huismuspotten bij Nelleke Hijmans in Langeraar en huiszwaluwpotten bij Petra Vlaming in Stadskanaal.

Nestpotten aan gevels


In de stal bij ons in de wei heeft een winterkoning op een boerenzwaluwbakje een nest gemaakt. Hoog, droog en veilig binnen. De jongen staan op uitvliegen.

Het stalletje in de wei
Het nest van de winterkoning


Reina Sickenga stuurde deze mooie foto van een paartje pimpelmezen bij de mezenpot.
Het mannetje biedt het vrouwtje voedsel aan.

Pimpelmezen bij mezenpot


Sylvia van Putten schrijft: Ons vorig jaar gekochte vogelhuisje (witte mezenpot) is nu bewoond door een familie koolmezen. We hebben de ouders in en uit zien vliegen met voer. Als ze binnen zijn hoor je de jonkies piepen. Ook in de aangeschafte paddenpot heeft vorig jaar een kikker gewoond. Daarin hebben we nu nog geen bewoning aangetroffen.

Bewoonde mezenpot


Van Myriam Prent kreeg ik deze leuke foto. In het door haar en bewoners opgezette
Voedselbos Schoorl (Smeerlaan 1, Schoorl) hangen diverse nestpotten.
Voor meer informatie:  www.compostgilde.nl/myriam-prent

Voedselbos Schoorl


Een grauwe vliegenvanger gebruikt een stokdiertje als uikijkpost in de tuin van Cees Verkerke in Heerhugowaard. Ga naar  www.dezintuigentuin.nl  voor meer informatie over de prachtige natuurtuin van Cees en Els Verkerke.

grauwe vliegenvanger op stokdiertje


Guda Witteveen meldt: "De waterschaal is in prima orde ontvangen en staat al te pronken in de tuin!" Ook een leuke foto uit Wapserveen in Drenthe, daar heeft een grote bonte specht de waterschaal ontdekt.

waterschaal op stok specht bij drinkschaal


Op verzoek van Stephen Versteegh uit Berkel & Rodenrijs maakte ik naast de drie-gezins mussenpot ook een twee- en een vier-gezins pot. Stephen schrijft: Ze hingen nog geen uur en al direct hadden ze bezoek van twee koolmeesjes. Ze zijn er al binnen geweest. Nu hopen dat enkele mussen bij ons in de buurt ze ook gaan vinden.

diverse soorten mussenpotten


Mignon van den Wittenboer uit Heeswijk-Dinther meldt: Onze spreeuwenpotten zijn inmiddels bewoond door huismussen, ook leuk! De spreeuwen hebben nu de steenuilenkast in gebruik.

paartje huismus in spreeuwenpot
paartje huismus in spreeuwenpot


Jan van 't Hoff uit Garrelsweer in de provinciŽ Groningen heeft in 2017 gierzwaluwpotten aan zijn gevel opgehangen. Nu de gierzwaluwen nog, benieuwd hoe lang het gaat duren.

gierzwaluwpotten aan een gevel in Groningen


Bij familie van ons in Wapserveen zijn veel gaten in de bijensteen door metselbijen dichtgemetseld (cellen met eitjes of larven). Een fraaie sluipwesp heeft dat ontdekt en legt via een lange legboor een eitje in de larve van de metselbij (die nu als voedsel dient voor de larve van de sluipwesp).

sluipwesp op bijensteen


Vissen als stokdiertjes in onze vijver. De larve van een libel (blauwe glazenmaker) is langs de stok uit het water gekropen om tot libel te worden. Wat achterblijft is deze lege larvehuid.

larvehuid van libel op stokdiertje


Vleermuispotten aan de werkschuur van Tuinpark Rust en Vreugd te Schellingwoude in Amsterdam. Al snel na plaatsing kwam het bericht: Er zitten vleermuizen in !!!

vleermuispotten op Tuinpark Rust en Vreugd


Paul van den Berg uit Rotterdam heeft in 2017 twaalf gierzwaluwpotten bevestigd hoog tegen de zijgevel. Spannend wat er gaat gebeuren!

gierzwaluwpotten aan gevel in Rotterdam
© 2019, Carina Oosterhuis & Jan Stok