Uit 't veld
logo  home

logo  winkel

logo  keramiek verkoop

logo  markten en beurzen

logo  natuur in de tuin

logo  planten verkoop

logo  contact

logo  links

logo  Raku verkoop

Verspreid door Nederland (en hier en daar in België en Duitsland) hangen inmiddels mijn vogelpotten, vleermuispotten en andere keramiek.
Soms word ik verrast door een leuke mail met foto hoe de nestpot hangt of wie er gebruik van maakt.
Altijd leuk en leerzaam om dit te ontvangen!
Foto's en ervaring met mijn producten blijven natuurlijk welkom.
Mignon van den Wittenboer stuurde ons deze foto van hun nieuw gebouwde vleermuiskelder met vleermuispotten tegen de gevel.

Vleermuispotten aan gevel vleermuiskelder


In de binnenstad van 's-Hertogenbosch stroomt een stelsel van riviertjes deels via ondergrondse gewelven. Dit historische stroomstelsel heeft de naam Binnendieze. De gewelven langs de Binnendieze zijn een verblijfplaats voor vleermuizen. Door noodzakelijke reparatie en renovatie van de gewelven verdwenen kieren en spleten, de schuilplaatsen van de vleermuizen. Hiervoor in de plaats is vervangende woonruimte aangeboden door het ophangen van diverse typen vleermuiskasten, waaronder 22 van mijn vleermuispotten. Het blijkt dat de vleermuizen (vooral dwergvleermuis maar ook watervleermuis) goed gebruik maken van deze vervangende voorzieningen.

Vleermuispotten langs de Binnendieze
Vleermuispotten langs de Binnendieze


Ingezonden foto's van nestpotten op locatie. Van links naar rechts: gierzwaluwpot bij Bas de Wolff in Noordwijk, huismuspotten bij Nelleke Hijmans in Langeraar en huiszwaluwpotten bij Petra Vlaming in Stadskanaal.

Nestpotten aan gevels


In de stal bij ons in de wei heeft een winterkoning op een boerenzwaluwbakje een nest gemaakt. Hoog, droog en veilig binnen. De jongen staan op uitvliegen.

Het stalletje in de wei
Het nest van de winterkoning


Reina Sickenga stuurde deze mooie foto van een paartje pimpelmezen bij de mezenpot.
Het mannetje biedt het vrouwtje voedsel aan.

Pimpelmezen bij mezenpot


Sylvia van Putten schrijft: Ons vorig jaar gekochte vogelhuisje (witte mezenpot) is nu bewoond door een familie koolmezen. We hebben de ouders in en uit zien vliegen met voer. Als ze binnen zijn hoor je de jonkies piepen. Ook in de aangeschafte paddenpot heeft vorig jaar een kikker gewoond. Daarin hebben we nu nog geen bewoning aangetroffen.

Bewoonde mezenpot


Sylvia van Putten meldt: De koolmees heeft dit voorjaar met succes in de witte mezenpot gebroed. Inmiddels zijn er 9 koolmeesjes uitgevlogen en 1 eitje is niet uitgekomen. Vanmorgen zag ik weer een volwassen koolmees uit het vogelhuisje komen. Misschien een 2e legsel? De mezenpot hangt achter op het vakantiehuisje waar alleen de ochtendzon komt.

Bewoonde mezenpot


Van Myriam Prent kreeg ik deze leuke foto. In het door haar en bewoners opgezette
Voedselbos Schoorl (Smeerlaan 1, Schoorl) hangen diverse nestpotten.
Voor meer informatie:  www.compostgilde.nl/myriam-prent

Voedselbos Schoorl


Een grauwe vliegenvanger gebruikt een stokdiertje als uikijkpost in de tuin van Cees Verkerke in Heerhugowaard. Ga naar  www.dezintuigentuin.nl  voor meer informatie over de prachtige natuurtuin van Cees en Els Verkerke.

grauwe vliegenvanger op stokdiertje


Een bescheiden konijn-stokdiertje in de tuin van Rosario in Lissabon, Portugal.

stokdiertje in Lissabon


Soms krijg ik het verzoek om een produkt in een andere kleur of ander formaat te maken. Zo ook een verzoek van Lineke Lever voor drie lange smalle oorwurmhoedjes. Gebruikelijk zijn ze 24cm hoog en onderin 12cm breed. Deze werden 32cm hoog en aan de onderkant 9cm breed. Een heel andere verhouding maar het staat superleuk.

oorwurmhoedjes oorwurmhoedjes


Twee mooie voorbeelden van waterschalen op locatie. Links bij Koert Koning in Scheemda en rechts bij Marjanne Starreveld in Harderwijk.

waterschalen op locatie


Guda Witteveen meldt: "De waterschaal is in prima orde ontvangen en staat al te pronken in de tuin!" Ook een leuke foto uit Wapserveen in Drenthe, daar heeft een grote bonte specht de waterschaal ontdekt.

waterschaal op stok specht bij drinkschaal


Groep badende huismussen in ginkgo waterschaal opgestuurd door Inge en Roelf Happé.
De waterschaal staat in de tuin van hun boerenwoning in het dorpje Feuerscheid in de Eifel.
Informatie over deze vakantiewoning.

badende huismussen in waterschaal


Marjan Dekker stuurde een foto van een bruine kikker die haar drinkschaal heeft uitgekozen om zijn knorrende roep te produceren.

Bruine kikker in drinkschaal


Denise van der Werf heeft veel plezier van haar voerbol. In haar  blog  heeft ze er een leuk verhaal over geschreven.

roodborst bij voerbol


Op verzoek van Stephen Versteegh uit Berkel & Rodenrijs maakte ik naast de drie-gezins mussenpot ook een twee- en een vier-gezins pot. Stephen schrijft: Ze hingen nog geen uur en al direct hadden ze bezoek van twee koolmeesjes. Ze zijn er al binnen geweest. Nu hopen dat enkele mussen bij ons in de buurt ze ook gaan vinden.

diverse soorten mussenpotten


Mignon van den Wittenboer uit Heeswijk-Dinther meldt: Onze spreeuwenpotten zijn inmiddels bewoond door huismussen, ook leuk! De spreeuwen hebben nu de steenuilenkast in gebruik.

paartje huismus in spreeuwenpot
paartje huismus in spreeuwenpot


Enkele voorbeelden van bijenstenen op locatie. Links het bijenhotel van Math Heijen in Landgraaf met 2 speciaal voor hem gemaakte grootformaat bijenstenen. In het midden de bijensteen van Mette Spoelstra uit Houten. Dichtgemetseld door o.a. rosse metselbijen, gehoornde metselbijen en kleine tronkenbijtjes. Rechts de situatie bij Lelia Oosterhuis in Naarden. Zowel de houten bijenblokken als de bijenstenen worden daar intensief gebruikt.

voorbeelden van bijenstenen op locatie


Bij familie van ons in Wapserveen zijn veel gaten in de bijensteen door metselbijen dichtgemetseld (cellen met eitjes of larven). Een fraaie sluipwesp heeft dat ontdekt en legt via een lange legboor een eitje in de larve van de metselbij (die nu als voedsel dient voor de larve van de sluipwesp).

sluipwesp op bijensteen


Vissen als stokdiertjes in onze vijver. De larve van een libel (blauwe glazenmaker) is langs de stok uit het water gekropen om tot libel te worden. Wat achterblijft is deze lege larvehuid.

larvehuid van libel op stokdiertje


Vleermuispotten aan de werkschuur van Tuinpark Rust en Vreugd te Schellingwoude in Amsterdam. Al snel na plaatsing kwam het bericht: Er zitten vleermuizen in !!!

vleermuispotten op Tuinpark Rust en Vreugd


Gierzwaluwpot bij Willem en Sonja Bosma in Leeuwarden, opgehangen onder de dakgoot in het voorjaar van 2020.

gierzwaluwpot in Leeuwarden


Jan van 't Hoff uit Garrelsweer in de provincië Groningen heeft in 2017 gierzwaluwpotten aan zijn gevel opgehangen. Nu de gierzwaluwen nog, benieuwd hoe lang het gaat duren.

gierzwaluwpotten aan een gevel in Groningen


Paul van den Berg uit Rotterdam heeft in 2017 twaalf gierzwaluwpotten bevestigd hoog tegen de zijgevel. Spannend wat er gaat gebeuren!

gierzwaluwpotten aan gevel in Rotterdam
© 2022, Carina Oosterhuis & Jan Stok