Raku techniek
logo  home

logo  Raku verkoop

Wat is Raku?
Raku is een baktechniek die zijn oorsprong heeft in Japan. Het vormde een onderdeel van de theeceremonie in de oude ZEN-cultuur eind 16e eeuw. Bij deze eeuwenoude theetraditie werden vooral de theekommen op deze wijze gemaakt.
De kommen werden uit de hete oven gehaald. Door het grote temperatuurverschil ontstonden haarscheuren in de glazuur. De thee drong daarbij in de haarscheuren waardoor deze donker verkleurden. Het Japanse woord Raku betekent zoveel als: spelen met vuur, vreugde en geluk (door toeval bepaald) en voldoening, maar ook comfort. eenvoud, ongedwongenheid.


opstelling in de tuin
werkstuk in de oven
werkstuk uit de oven
zaagsel vat vlam
werkstuk schoonmaken

Raku tegenwoordig
De manier waarop wij Raku stoken heeft zijn oorsprong in Amerika en lijkt niet meer op de Japanse techniek. Het voorgebakken (biscuit) werkstuk wordt geglazuurd. Vervolgens gaat het in de oven en wordt in korte tijd (tot ca 1 uur) verwarmd naar 1000 graden Celcius. Het hete werkstuk wordt uit de oven gehaald en gaat in een ton zaagsel. Door het grote temperatuurverschil craqueleert de glazuur. Door de rookontwikkeling in de ton worden alle delen die niet geglazuurd zijn en de craquelé donkergrijs/zwart gekleurd. Waar de craquelé onstaat is onvoorspelbaar, elk werkstuk is dus uniek.

Ga naar mijn Raku producten.

glazuren werkstuk
het glazuur smelt
werkstuk in de zaagselton
de rook kleurt de barsten donker
het eindresultaat


© 2018, Carina Oosterhuis & Jan Stok