huiszwaluwpot
logo  home

logo  terug
kleur: wit (zwart en terracotta op bestelling)
afmeting: breed 18cm, diep 14cm, hoog 10cm
geschikt voor: huiszwaluw
prijs: € 15,-

huiszwaluwpot
Huiszwaluwen zijn koloniebroeders, hang minimaal 2 nestpotten op. De nestpotten moeten op een windluwe plek onder de dakoverstek opgehangen worden. Hiervoor dient de overstek minimaal 20cm te zijn om inwateren te voorkomen.
Er moet een vrije aan- en uitvliegroute zijn.
Het kan ook gebeuren dat de huiszwaluw zelf een nest bouwt naast of boven de vogelpot.
Wie last heeft van de uitwerpselen kan een plankje monteren onder de nesten. Aanbrengen op minstens 50cm onder de nesten om te voorkomen dat kraaien, eksters etc de nesten plunderen.
De nestpot kan de hele winter blijven hangen.
's Nachts worden veel nestkasten en vogelpotten gebruikt als slaapplaats.
Huismussen kunnen ook gebruik maken van de nestpotten.

huiszwaluw
Huiszwaluwen zijn vrij klein (12,5cm) met een korte gevorkte staart. De bovenzijde is glanzend donkerblauwzwart met een witte stuit. De onderzijde is helder wit.
Huiszwaluwen trekken helemaal naar Tropisch- en Zuid-Afrika om te overwinteren. In april komen ze weer naar Nederland om te broeden, het liefst op dezelfde plek als waar ze geboren zijn. Het zijn kolonievogels en leven en broeden in groepen.
Al jaren gaat het aantal huiszwaluwen achteruit. En van de oorzaken is het gebrek aan goede modder waar huiszwaluwen hun nest van maken. Door kunstnesten op te hangen help je de huiszwaluw.
huiszwaluw
huiszwaluwpotten modder verzamelenbouwen aan het nest nesten huiszwaluwhuiszwaluwkolonie2016, Carina Oosterhuis & Jan Stok