gierzwaluwpot
logo  home

logo  terug
kleur: terracotta (wit en zwart op bestelling)
afmeting: breed ca 35cm, hoog en diep ca 18cm
geschikt voor: gierzwaluw
prijs: € 32,50

De invliegopening zit links of rechts

ophangen
Hang de nestpot aan de noord- of oostzijde van het huis, hoog onder de dakgoot. Er moet een vrije invliegroute zijn.
Gierzwaluwen keren rond eind april terug uit de overwinteringsgebieden en zijn heel plaatstrouw. Het kan dus wel even duren voordat de nieuwe nestpot bewoond wordt. Ze zijn te lokken door het afspelen van gierzwaluwgeluiden bij het nest.

gierzwaluw
Gierzwaluwen zijn eigenlijk geen zwaluwen maar horen tot een aparte familie van gierzwaluwen: apodidae ofwel pootlozen. Vogels waarvan de poten zijn omgevormd tot sterke klauwen waarmee ze zich aan muren en rotsen kunnen vastklemmen. Gierzwaluwen blijven altijd in de lucht en eten, drinken en slapen vliegend. Ze eten insecten, wel 8000 per dag. Het vliegend bestaan wordt alleen onderbroken om te nestelen.
gierzwaluw
gierzwaluw in nood
Gierzwaluwen gebruiken onze huizen als broedplaats; onder dakpannen en in kieren van gebouwen. Door slopen en renoveren van oude gebouwen, vaak van hele stadswijken, verdwijnen ieder jaar nestplaatsen. Nieuwbouw biedt meestal geen nieuwe nestgelegenheid. Nestkasten, speciale dakpannen, gevelstenen en deze nestpot kunnen helpen als vervanging van verdwenen nestplaatsen.
gierzwaluwpot gierzwaluwpot

achterkant gierzwaluwpotgierzwaluwpot aan gevel


2023, Carina Oosterhuis & Jan Stok