bijensteen
logo  home

logo  terug
kleur: terracotta (zwart en wit op bestelling)
afmeting: hoog ca 18cm, breed ca 6cm en
diep ca 5cm.
Ruim 50 gaten. Diameter gaten tussen 1mm en 9mm in 6 afmetingen (voor de grote en kleine soorten). Alle bijenstenen zijn verschillend.
geschikt voor: solitaire bijen en wespen
prijs: € 15,-

bijensteen
Hang de steen op een windstille plek, liefst in de volle zon op het zuiden of zuidoosten. De solitaire bijen en wespen moeten ongehinderd kunnen aanvliegen.
De hoogte is niet zo belangrijk. Voor een goede observatie is ooghoogte wel makkelijk.
Als het gat aan de voorzijde is dichtgemetseld, is de gang in gebruik genomen. Er is dan een hele rij cellen in de gang gemaakt. In elke cel ontwikkelt zich een bij of wesp.
Ook de niet gebruikte gangen zijn van belang als schuilplaats bij slecht weer en als slaapplaats.

solitaire bijen en wespen
Er komen in ons land honderden soorten solitair levende bijen en wespen voor. Ze leven niet in een kolonie zoals mieren, honingbij en gewone wesp. Omdat ze geen kolonie hoeven te verdedigen steken ze nooit. Deze insecten spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van gewassen en bij de regulering van schadelijke insecten.
Het vrouwtje bij en wesp zoekt (of maakt) een nestholte in dood hout, zand, steen of plantenstengels. In het holletje wordt een voedselvoorraad aangelegd, op die voorraad wordt een eitje gelegd en vervolgens wordt het holletje afgesloten. De ontwikkeling tot volwassen insect kan bij sommige soorten wel tot het volgende voorjaar duren.
bijensteen

solitaire wespen bij de steenaantal bijenstenen


2019, Carina Oosterhuis & Jan Stok